• De Leeuw van Vlaanderen

door Werner Marginet

Op 11 juli 1302 staat op de Groeningekouter bij Kortrijk een Vlaams volksleger tegenover een indrukwekkende Franse strijdmacht, met als kern zo'n 2500 zwaargepantserde ridders. Na amper drie uur strijd is het Franse leger niet alleen verslagen, het is zelfs volledig vernietigd. Dat werd toen beschreven als een ‘bijna onmogelijke gebeurtenis’.

De Guldensporenslag is echter meer dan een mijlpaal in de militaire geschiedenis. Het betekent ook een omwenteling op democratisch en sociaal vlak. Maar het was in de eerste plaats een nationale bevrijdingsstrijd.

Het is de verdienste van initiatiefnemer Werner Marginet om dit verhaal als kijk- en leesboek voor kinderen van 6 tot 10 jaar te doen herleven. Als onderwijzer zorgde hij ervoor deze historische gebeurtenis op een pedagogische en aanschouwelijke manier over te brengen. Bovendien kon hij rekenen op de steun van historicus Ludo Gerits (met wie hij de teksten schreef) en twee kunstenaars van eigen bodem.

Kalligraaf Gaston De Wilde zorgde ervoor dat alles met de hand geschreven werd, in ‘humanistische cursief’ (een lettertype in die periode ontwikkeld) wat het werk nog origineler maakt. De internationaal bekende - maar in eigen land vaak ook miskende - kunstschilder Anton Wittoeck zorgde voor 32 realistische schilderijen, aangepast aan het beoogde publiek. Het werden méér dan illustraties, het werden ware kunstwerken. Deze vier ‘Vlamingen-in-hart-en-nieren’ maakten er een erezaak van. Het is hen méér dan gelukt.

 

 

De Leeuw van Vlaanderen

  • Merk: Egmont
  • Model: De Leeuw van Vlaanderen
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • €6,00