door Peter Logghe

Decennialang was men er in Europa van overtuigd dat het vrije Westen op de bres stond om de wereld te vrijwaren van de communistische bezetting en onderdrukking. Nadien kwam aan de tweedeling 'het vrije Westen versus het communisme' een einde. Sindsdien evolueren we naar een wereld met vele gezichten en vele kampen. De geopolitiek, de invloed van de geografische ligging van landen, culturen en continenten op de politiek, is met andere woorden weer helemaal terug.
 
In een eerste deel van zijn boek maakt Peter Logghe de essentie duidelijk van de ideeën van een aantal grondleggers van de geopolitiek zoals Friedrich Ratzel, Karl Haushofer, Sir Halford John Mackinder, enzovoort.
 
De grote geopolitieke wereldspelers komen in een tweede deel aan bod. De auteur gaat in op de grote fundamentele wijzigingen sinds 1989. Het ineenstorten van het Sovjetimperium, en de gevolgen hiervan voor de Europese Unie. De opkomst van de militante islam, de nieuwe economische reuzen als India, China en Brazilië. Hoe reageert Europa hierop? Wat blijft er in werkelijkheid over van het Vrije Westen? Waar liggen de geopolitieke opportuniteiten van Europa: in een blijvende samenwerking met Amerika? Of moet ook Rusland opnieuw in het Europese vizier komen?
 
Peter Logghe beschrijft ook het natuurlijke ‘pendant’ van de globalisering, de identiteit van die volkeren die in de multiculturele staten van de 19de eeuw werden onderdrukt, en die in de globalisering van de 21ste eeuw mogelijkheden zien om een culturele en politieke autonomie af te dwingen.
 
Kortom, een aanrader voor al wie geïnteresseerd is in geopolitiek.

Amerika. Het einde van het evidente rijk?

  • Merk: Egmont
  • Model: Amerika. Het einde van het evidente rijk?
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • €12,50